از آن جایی که بسیاری از افراد بیشتر وقت خود را در داخل خانه ها می گذارند، مهم است که فضایی که در آن زندگی می کنید دارای طراحی بسیار زیبایی باشد. توانایی سنگ های ساختمانی در مقاومت در برابر پوسیدگی، قالب، تغییرات دما، آن ها را به یک انتخاب عالی برای استفاده در پروژه های ساختمانی تبدیل کرده است. از آن جا که سنگ ها در برابر رطوبت بسیار مقاوم هستند، در آشپزخانه ها و حمام می توان از آن ها استفاده کرد. برای استفاده از سنگ های طبیعی می توانید آن ها را از فروشگاه های معتبر سنگ های ساختمانی تهیه کنید.
تاریخچه استفاده از سنگ در معماری
هزاران سال است که از سنگ ها در ساخت و سازها استفاده می شود. با توسعه فناوری روش های جدیدتری برای اتصال سنگ ها به یکدیگر برای ساخت نماهای زیبا، طاقچه های در و پنجره، ستون ها و سایر موارد دیگر مورد استفاده قرار گرفته است. سنگ تراشانی که درباره ویژگی های ساختاری و فیزیکی سنگ ها درک درستی دارند به دلیل نیاز به مواد ارزان قیمت، مواد جدیدی را برای اتصال سنگ ها به یکدیگر جایگزین کرده اند. در قرن 19 و 20 معماران از مصالح ساختمانی متفاوتی از جمله چدن و بتن برای قاب بندی اسلب ها در ساخت و سازها، استفاده می کنند. با استفاده از این مواد جدید امکان ساخت ساختمان هایی با ارتفاع بسیار زیاد، وجود دارد. پس از معرفی مصالح ساختمانی جدید، معماران از سنگ های طبیعی برای پوشش بیرون ساختمان ها استفاده می کردند. با این حال امروزه معمارن و سازندگان بار دیگر از سنگ ها در نمای داخلی و خارجی ساختمان ها استفاده می کنند. با کمک سنگ های مرمر و گرانیت می توان فضای ساختمان های مسکونی و تجاری را زیبا تر کرد. گرچه ممکن است ویژگی های فیزیکی انواع سنگ های ساختمانی یکسان باشند، اما سنگ های استخراج شده از مناطق مختلف دارای تنوع متفاوتی نیز هستند. طراحان معماری با به کارگیری سنگ ها در طرح و رنگ های متفاوت، دکوارسیون ساختمان ها را طراحی می کنند.
استفاده از سنگ در دکوراسیون داخلی
صرف نظر از نوع سنگ طبیعی، در گذر زمان سنگ ها نیاز به تعمیر و نگهداری دارند. هنگام انتخاب انواع سنگ ها برای استفاده در پروژه های ساختمانی باید به دوام، ظاهر، کارآیی، استحکام، تخلخل آن توجه کرد. مناطقی از ساختمان که دارای رطوبت زیادی است مانند آشپزخانه ها و حمام، به سنگی نیاز دارند که بتواند در برابر رطوبت مقاوم باشد. سنگ های گرانیت، مرمر و ماسه سنگ ها در برابر رطوبت بسیار مقاوم هستند. سنگ های طبیعی از جمله تخته سنگ و سنگ ها گرانیت به دلیل مقاومت زیاد که در برابر ضربه دارند، از آن ها برای مناطق پر تردد استفاده می کنند. سنگ های طبیعی کاربردهای خارجی نیز دارند و می توان از آن ها در راهرو، ستون، دودکش و سایر موارد دیگر نیز استفاده کرد. برای جلوگیری از وارد شدن آسیب های احتمالی به سنگ ها باید راه حل هایی برای محافظت از آن ها در برابر هوا استفاده کرد، تا در گذر زمان سنگ دچار پوسیدگی نشوند.
گروه بندی سنگ ها
برای دستیابی به یک سیستم ثابت و مطمئن برای روکش سنگ، ضروری است که پیامدهای وزن و خصوصیات سنگ طبیعی را در اوایل کار در نظر بگیرید.
روکش سنتی سنگ دست چین
روکش سنتی دست چین سنگ روشی در تاریخ است که به موجب آن سنگ طبیعی به یک ساختار پشتیبان ساخته شده از قبل متصل می شود. این عناصر باهم، پوشش بیرونی یک ساختمان را فراهم می کنند.
سیستم های پوششی سنتی دست چین وزن و سنگینی سنگ را به اتصالات باربر واقع در صفحه های کف منتقل می کنند. این سیستم ها باید شامل اتصالات حرکتی و اتصالات فشاری باشند. متداول ترین انواع سنگ طبیعی که برای سیستم های پوششی دست چین مورداستفاده قرار می گیرد گرانیت، سنگ آهک و ماسه سنگ است، اما از سنگ مرمر و تخته سنگ نیز استفاده می شود.
صفحات سنگی بارانی
سنگ طبیعی محبوبیت فزاینده ای به عنوان ماده ای استخراج شده برای ساخت نمای با کاربرد بالا و چشمگیر صفحات سنگی بارانی دارد. پنل های سنگی نصب شده بر وجه ساختمان با استفاده از سیستم پنهان یا سیستم پیوست در معرض. نماهای سنگی بارانی معمولاً پشت خالی است و شامل یک سیستم حفره دار به عنوان زهکشی داخلی که رطوبت پشت این نما که ممکن است نشت کند را به آسانی جمع آوری کند.
بازالت
بازالت سنگی آتش فشانی به صورت تیره، آبی، یا خاکستری است که برای کاربردهای داخلی و خارجی روکش دیوار مناسب است. به نظر می رسد بازالت بسیار ریزدانه ای است و متداول ترین نوع سنگ آتش فشانی است که در سیر معماری مورداستفاده قرار می گیرد. یکی از کیفیت قابل توجه بازالت این است که دارای ظرفیت عایقی بسیار بالا است
سنگ آبی (Bluestone)
نام تجاری مورداستفاده برای تعدادی از انواع سنگ ساختمان است. ازجمله بازالت و سنگ آهک، این دسته حداقل بیست نوع سنگ متفاوت بارنگ آبی را شامل می شود.
گرانیت یک سنگ درشت دانه ساخته شده از کریستال های به هم گیرکرده است. یکی از متداول ترین انواع سنگ ها است و بسیار محبوب در ساختمان سازی برای کاربردهای داخلی و خارجی می باشد. گرانیت به دوام و پایداری اش و همچنین رنگ ها و بافت های متنوعش شناخته شده می باشد.
سنگ آهک
سنگ آهک برای تنوع زیبایی شناختی و انعطاف کاربرد ستایش شده است. ازلحاظ رنگی، سنگ آهک طیفی از سفید خالص، بژ تا انواع رنگ غلیظ قهوه ای با رگه های متنوع تا آبی را شامل می شود. بافت سنگ آهک از رنگ کرم و ملایم تا تند و بارگه های خشن را شامل می شود. سنگ آهک گزینه بسیار مناسبی برای چهره ساختمان است زیرا که می توان آن را حکاکی کرد و به نسبت شکل دادنش به آسانی صورت می گیرد.
مرمر
مرمر تاریخی غنی و پرهیاهو داشته است. سنگ مرمر زمانی از مواد برتر گزینه های موجود برای معمار بوده ولی دشواری های ساخت با سنگ مرمر و توسعه گزینه های ارزان تر منجر به کاهش استفاده از آن به عنوان یک گزینه در نماسازی شده است. بااین حال بسیاری از معماران معاصر در تلاش هستند تا مرمر را به دوران شکوه قبلی خود بازگردانند.
سنگ لوح
سنگ لوح یا اسلیت سنگ دگرگونی ریزدانه ای است که به عنوان یک ماده ساختمانی بهینه برای روکش داخلی و خارجی کاربرد دارد. تخته سنگ به دلیل ظرافت و ماندگاری بالا، دوام بالا، مقاومت عالی در برابر آب و نیاز کم به اقدامات نگهداری، به یک عنصر معماری مستقل در طراحی مدرن تبدیل شده است.
سنگ آنتیک
این روزها در معماری خانهها، زیبایی و دکوراسیون حرف اول را میزند. طراحان برای رسیدن به این هدف نیازمند سنگهای ساختمانی هستند که علاوه بر زیبایی و طرحهای متنوع، دارای فاکتورهای کیفیت، مقاومت و قیمت مناسب هم باشند. به همین دلیل به سراغ سنگ آنتیک رفتند. ولی سنگ آنتیک چیست؟
طراحی سنگ آنتیک در دیوار آشپزخانه
نمونه طراحی سنگ آنتیک برای دیوار
سنگ آنتیک چیست؟
سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعات شکسته و خرده سنگها کنار هم به وجود میآید. این خرده سنگها با چسبهایی با پایه رزینی به هم متصل میشوند و حاصل این فرایند به وجود آمدن سنگی با زیبایی و خصوصیات ویژه به نام سنگ آنتیک است. این سنگها معمولاً از سنگهای طبیعی تراورتن و مالون تشکیل شده است که بدون تغییر در رنگ و با هنر دست و به صورت طبیعی مورد استفاده قرار میگیرند.
سنگهای آنتیک به دو صورت طبیعی و مصنوعی در بازار یافت میشوند. سنگ آنتیک طبیعی از خرده سنگهای طبیعی در جنس، رنگ و اندازههای مختلف ساخته میشود معمولاً از سنگهای تراورتن برای تولید آن استفاده میشود.
نمونه طرح سنگ آنیک در آشپزخانه
نمونه طرح سنگ آنتیک در حمام
سنگ گیوتین جوشقان سفید از دسته گیوتینهای مرمریت است که در سورت خالص به رنگ سفید است اما به خاطر حضور رگهها سورتهای متعددی دارد. سنگ گیوتین جوشقان سفید از نمونه سنگهای پراستفاده و محبوب در انواع نمای داخلی است. ویژگیها و موارد استفاده از این گیوتین در ادامه بررسی شده است.
سنگ گیوتین جوشقان سوپر
سنگ مرمریت جوشقان از نمونه سنگهای رنگ روشن و پرفروش است که در درجات سوپر و ممتاز به رنگ سفید خالص است و لکههای رنگی در آن وجود ندارد و یا به مقدار کمی است. در درجات پایینتر این سنگ در زمینه سفید آن، لکههای روشن صورتی، کالباسی، سیاه و زرد دیده میشود که از آنها نیز میتوان سنگ گیوتین تهیه کرد مانند سنگ گیوتین زرد.
سنگ گیوتین جوشقان، به علت ماهیت آهکی و جذب آب بالا، توصیه میشود در نمای خارجی به کار نرود. تقاضا برای سنگ جوشقان بسیار زیاد است و همچنین به دلیل این که صادرات این سنگ در ابعاد گسترده صورت میگیرد، گاهی اوقات پیش میآید که این سنگ نایاب باشد. رنگ روشن این سنگ باعث شده تا بتوان از آن در کنار تمامی رنگها در سنگ و یا حتی کاغذ دیواری، سرامیک، نمای آینه و ... مخصوصا رنگهای تیره بسته به سلیقه شخصی و طراحی استفاده کرد.
سنگ گیوتین جوشقان به دلیل راحتی در اجرا معمولا سنگی با استقبال زیاد است و در انواع فضاها قابل استفاده است. برای تهیه این سنگ گیوتین از ابزاری به نام گیوتین کمک گرفته میشود و دلیل نامگذاری آن نیز همین دستگاه است. به این منظور سنگ جوشقان اولیه را از سمت طولی زیر لبه تیغ مانند دستگاه قرار میدهیم و با یک ضربه آن را به دو قسمت تقسیم میکنیم که از یک طرف دارای سطح صاف و در یک طرف سطح ناصافی دارد. از مجموع این قطعات کوچک و شکسته و یا حتی به کارگیری ضایعات این سنگ با مواد چسبنده خاص، در نهایت سنگ گیوتین تولید میشود. ناصافی به سنگ حالت طبیعی میدهد و بخش روی کار است و سطح صاف مختص استفاده از مواد چسبنده مخصوص یا دوغاب است و به سطح تعیین شده میچسبد.
به دلیل استفاده از این مرمریت در سازه با قدمت میدان آزادی تهران که قبلا به نام میدان شهیادی شناخته میشد، سورت سفید و عام سنگ جوشقان را سنگ شهیادی نیز میخوانند. معدن سنگ جوشقان که از اولین معادن بهره برداری شده در ایران است، توسط استاد قنبر رحیمی تاسیس شد و در شهرستانی به همین نام یعنی جوشقان در استان اصفهان قرار دارد.
نمونه طراحی سنگ گیوتین جوشقان
نمونه سنگ گیوتین جوشقان
کاربرد سنگ گیوتین جوشقان سفید
سنگ گیوتین جوشقان سفید عمدتا در بخشهای داخلی استفاده میشود و استفاده جزئی در نمای خارجی دارد مثلا استفاده در قاب در و پنجره.
از موارد استفاده از سنگ گیوتین جوشقان سفید در فضای داخلی میتوان به انواع کارهای دکوراتیو ساختمانهای مسکونی و تجاری و دفاتر اداری و تجاری، دکوراسیونهای مکانهایی مثل تالارها، هتلها و پاساژها و فروشگاهها اشاره کرد. سنگ جوشقان سوپر به دلیل رنگ سفید یکدست در کنار استحکامی که دارد گزینه بسیاری از طراحان برای طراحیهای لوکس است. فضای پشت ال سی دی، حاشیه شومینه، قاب آسانسور، دیوارههای داخلی مثل راه پله، پارکینک، راهرو، سالن ورودی و ...، فضای بین کابینت، زیر اپن آشپزخانه، کنافها، ستونها و سایر فضاهای قوسدار و ... از دیگر موارد استفاده از سنگ گیوتین جوشقان است.
مزایا
سنگ گیوتین جوشقان از تراکم بالایی برخوردار است.
صیقلیت خوبی دارد.
از مقاومت سایشی و فشاری بالایی بهرهمند است.
نصب راحت و بدون مشکل دارد و نیاز به مهارت خاصی ندارد.
قابل استفاده در فضاهای با زوایای مختلف، قوسدار و دارای انحنا
رنگ روشن و یکدست از مزایای خوب آن است.
قیمت مناسبی دارد.
استفاده از سنگ گیوتین آلودگی صوتی را کاهش میدهد.
معایب
به علت جذب آب بالا بهتر است از سنگ گیوتین جوشقان در نمای خارجی استفاده نشود.
نصب آن در کنار راحتی، نیاز به زمان زیادی دارد چون ابعاد آن کوچک و تعداد زیاد است.
شیارها و خطوط بین سنگها زیاد است پس از زمان نصب بیشتر از سایر قسمتها در حال جذب آلودگی است و نیاز به مراقبت نظافتی بیشتر دارد
سنگ آنتیک برای استفاده در چه فضاهایی مناسب است؟
سنگ های آنتیک با اینکه از ترکیب چسب رزین و قطعات سنگ ساخته شده اند، کاملا مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف هستند. از آنجایی که زیبایی چشمگیر و منحصر به فردی را ایجاد می کنند در بسیاری از فضاهای داخلی و خارجی به کار می روند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- محوطه حیاط و آپارتمان
- فضای داخلی و خارجی ویلاها
- برای ورودی ساختمان ها جذابیت بالایی ایجاد می کند
- مناسب برای مقاوم سازی و مدرن سازی پارکینگ
- مناسب برای پوشش دهی به دیوار لابی ساختمان ها و هتل ها
- زیبایی ستون و اُپن آشپزخانه
- حمام و سرویس بهداشتی
- دور شومینه
- دیوار آشپزخانه و بین کابینت ها
- زیبایی دکوراسیون قسمتی از پذیرایی، سالن نشیمن و اتاق ها
طراحی سنگ آنتیک برای ستون خانه
طراحی سنگ آنتک برای شومینه
مزایای استفاده از سنگ های آنتیک
برای اینکه بهتر در مورد کاربرد سنگ های آنتیک در ساختمان و بنا تصمیم بگیرید لازم است مزایا و معایب آنرا نیز در نظر داشته باشید. مزایایی که کاربرد این مصالح ساختمانی به همراه دارد:
- پاکسازی و نگهداری از آنها ساده است
- تنوع طرح، رنگ و مدل در آنها بالا است
- در مقابل سرما و گرما مقاوم هستند
- در مقابل فرسایش و آتش سوزی مقاومت بالایی دارند
- برای سبک های مختلف معماری می توان آنها را مناسب انتخاب کرد و به کار برد
- عمر مفید و بادوامی دارند
- مقرون به صرفه هستند
- می توان آنها را با سایر المان ها برای دکوراسیون به صورت ترکیبی به کار برد
- نسبت به سنگ های صیقل داده شده دیگر وزن کم تری دارند
- برای ابعاد مختلف می توان آنها را سفارش داد
- نصب و سرعت نصب بالایی دارند
- قابل اجرا روی سطوح مختلف مانند گچ، سیمان و… هستند
- به عنوان عایق خوبی برای صدا، دما و آتش هستند
معایب به کار بردن سنگ آنتیک در دکوراسیون
مزایایی که برای به کار بردن سنگ آنتیک بیان شد، بسیار مطلوب هستند. اما همانطور که اشاره شد باید معایب آنها را نیز در نظر داشت که شامل مواردی از قبیل گزینه های زیر می شود:
- به دلیل زبر بودن سطح آنها، رنگ پذیر نیستند
- برای تعویض باید به طور کامل از روی دیوار کنده شوند که روند بازسازی را کُند می کند
- برای اجرا روی سقف مناسب نیستند
- برخی از انواع آنها به دلیل ساختار و بافتی که دارند به راحتی قابل پاکسازی نیستند
- انواع سنگ وزن بیشتری نسبت به گچ یا کاغذ دیواری دارند به همین دلیل در مواقع زلزله ممکن است خسارت و آسیب بیشتری را وارد کنند
- امکان جمع شدن حشرات در بافت های آن وجود دارد
- در فضاهای گنبدی و قوسی شکل قابل اجرا نیستند
طراحی سنگ آنتیک در دیوار
نمونه طراحی سنگ آنتیک
دلایل استفاده از سنگ ها در ساختمان
با به کار بردن انواع مختلف سنگ ها از جمله سنگ مرمر، گرانیت، آهک، تراورتن و سایر موارد دیگر در طراحی دکوراسیون فضای داخلی، می توان شکل تازه تری به ساختمان ها بخشید. با این که سنگ های طبیعی نسبت به سایر مصالح ساختمانی دیگر گران تر هستند، اما با استفاده از آن ها می توان ارزش ساختمان ها را چند برابر کرد. در حالی که ممکن است برخی مصالح ساختمانی در گذر زمان محبوبیت خود را از دست دهند، اما سنگ های طبیعی همواره یک انتخاب عالی برای استفاده در پروژه های ساختمانی هستند. هنگام انتخاب مواد و مصالح برای طراحی داخلی ساختمان ها، باید به دنبال مصالحی باشید که از نظر بصری جذاب باشند. با استفاده از سنگ ها طبیعی می توانید آرامش را به خانه های خود ببخشید. سنگ های ساختمانی در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی دیگر، با محیط زیست سازگارتر هستند. بسیاری از سنگ ها دارای عایق حرارتی و صوتی بسیار خوبی نیز هستند. امروزه طراحان با استفاده از کاربرد سنگ در معماری داخلی ساختمان ها، از آن ها در پروژه های ساخت و ساز و بازسازی ساختمان ها زیاد استفاده می کنند.
اصول استفاده از سنگ در نمای داخلی
برای انتخاب انواع سنگ های ساختمانی، باید فاکتورهای زیادی را بررسی کرد. سنگ های ساختمانی باید با سبک ساختمان و فضای کلی ساختمان ها، مطابقت داشته باشند. هر یک از ساختمان ها به سبک خاصی طراحی و دیزاین شده است. با توجه به سبک های مختلفی که در طراحی ساختمان ها استفاده شده است، باید از سنگ های طبیعی متفاوتی نیز استفاده کرد. با انتخاب صحیح سنگ ها در معماری داخلی ساختمان ها علاوه بر زیباتر شدن ساختمان ها، می تواند در سیستم نورپردازی ساختمان ها نیز تاثیر خوبی بگذارد. انواع مختلفی از سنگ های طبیعی در بازار موجود است که می توان بسته به سلیقه و نوع طراحی ساختمان ها بهترین آن ها را انتخاب کرد.
نتیجه گیری
در قسمت های قبل درباره کاربرد سنگ در معماری داخلی و دلایل استفاده از آن ها به طور کامل توضیح داده شد. قرن هاست که سازندگان و معماران از سنگ های طبیعی برای تزئین نمای داخلی و خارجی ساختمان ها استفاده می کنند. این نوع مصالح ساختمانی طبیعی بسته به کیفیت و ظاهر، ویژگی های منحصر به فردی را در ساختمان ها ایجاد می کنند. هر یک از سنگ ها دارای مزایا و معایب متمایزی هستند که در طول فرآیند طراحی باید به آن ها دقت کرد. سنگ های طبیعی به دلیل مقاوم بودن در برابر حرارت، آب و حتی باکتری ها از آن ها در پروژه های ساخت و ساز استفاده می شوند.