انواع شیلنگ آتش نشانی

 

 

انواع شیلنگ های آتش نشانی

 

 

 

 

 


آتش از جمله عوامل تهدید کننده جان و مال انسان است که آسیب های جدی به افراد انسان میزند در واقع آتش یک عامل غیر پیش بینی شده است که احتمال وقوع آن در هر شرایط و موقعیتی وجود دارد.


معمولا در سازمان آتش نشانی برای خاموش کردن آتش از شیلنگ آتش نشانی استفاده می شود در واقع شیلنگ های آتش نشانی از جمله تجهیزات مهم آتش نشانی است که آتش نشان ها با استفاده از شیلنگ آتش نشانی در هر موقعیتی که آتش رخ داده را خاموش می کنند. البته انواع متنوعی از شیلنگ های آتش نشانی وجود دارد که بسته به نوع آتش در محل آتش سوزی مورد استفاده قرار می گیرد. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع شیلنگ آتش نشانی بپردازیم و در این خصوص اطلاعات مفیدی برای شما ارائه دهیم بنابراین پیشنهاد می کنیم ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.

 

 

شیلنگ آتش نشانی چیست؟

 

 

 

 

 

 


شیلنگ آتش نشانی شیلنگی پرفشار است که آب یا دیگر مواد ضد حریق مانند فوم را به آتش منتقل می کند تا سریع آن را خاموش کند. در خارج از منزل به یک موتور آتش نشانی یا پمپ آب وصل می شود و در داخل خانه می توان آن را به طور دائم به سیستم لوله کشی ساختمان متصل کرد. 

 


سایزهای شیلنگ آتش نشانی

 

 


شیلنگ های آتش نشانی در قطرهای مختلف تولید می شوند البته رایج ترین اندازه ها 25 میلی متر (1 اینچ)، 38 میلی متر (1.5 اینچ)، 50 میلی متر (2 اینچ)، 65 میلی متر (2.5 اینچ)، 80 میلی متر (3 اینچ) و 100 میلی متر (4 اینچ) هستند البته طول شیلنگ ها نیز متفاوت است اما معمولاً بین 30 تا 50 متر است. هر کدام از این شیلنگ ها با توجه به نوع آتش در محل آتش سوزی مورد استفاده قرار می گیرند تا با استفاده از هر کدام آب و مواد ضد حریق را به آتش منتقل و در کمترین زمان آتش را خاموش کنند.


ساختار شیلنگ های آتش نشانی به گونه ای است که شیلنگ آتش نشانی شامل یک یا چند لایه پارچه بافته شده آغشته به لاستیک یا PVC است البته لایه بیرونی برای مقاومت در برابر سایش و مقاومت در برابر نور UV طراحی شده است و همچنین لایه داخلی آستری است که با محتویات منتقل شده ضد حریق سازگار است.

 

 

 

 

 


شیلنگ آتش نشانی چگونه کار می کند؟

 

 


نحوه کار شیلنگ آتش نشانی بسیارپیچیده نیست برعکس کار با شیلنگ آتش نشانی بسیار ساده و راحت هست در واقع از نیروی آب برای خاموش کردن آتش استفاده می کند. آب توسط یک پمپ به داخل شیلنگ وارد می شود و با فشار بالا از طریق نازل تخلیه می شود. نیروی جت آب ساختار آتش را در هم می شکند و آن را در کمترین زمان خاموش می کند. البته برای اینکه شیلنگ آتش نشانی به طور موثر کار کند، باید به درستی به منبع آب متصل شود. شیلنگ معمولاً به یک شیر آتش نشانی یا پمپ آب متصل می شودو هیدرانت برای تامین آب به شیلنگ استفاده می شود و پمپ فشار آب را افزایش می دهد تا بتواند به نازل برسد. پس از اتصال شیلنگ به منبع آب، نازل باز می شود و آب با فشار بالا تخلیه می شود در نتیجه نیروی جت آب ساختار آتش را در هم می شکند و آن را خاموش می کند.

 

 

مزایای شیلنگ آتش نشانی

 

 


برای خاموش کردن آتش به طور مسلم از شیلنگ های آتش نشانی استفاده می شود در واقع این تجهیزات نقش تعیین کننده ای در خاموش کردن آتش در موقعیت های مختلف آتش سوزی دارند. البته استفاده از شیلنگ آتش نشانی مزایای زیادی دارد.  یکی از کاربرد شیلنگ آتش نشانی این است که به عنوان یک راه بسیار موثر برای خاموش کردن آتش است.


شیلنگ های آتش نشانی انواع مختلفی دارد  در نتیجه می توان از آن در موقعیت های مختلف استفاده کرد در واقع می توان از آن برای خاموش کردن آتش در انواع مختلف مانند آتش سوزی مایع یا الکتریکی استفاده کرد.


از مزایای دیگر شیلنگ آتش نشانی این است که استفاده از آن بسیار آسان و راحت  است در واقع تنها کاری که باید انجام دهید این است که شیلنگ را به منبع آب وصل کرده و نازل را باز کنید.


یکی از مزایای کارآمد شیلنگ آتش نشانی این است که قابل حمل بوده و به راحتی می توان آن را به محل آتش سوزی به راحتی حمل کرد.
با توجه به مزایای ذکر شده در متن می توان بیان کرد که این تجهیزات آتش نشانی برای خاموش کردن اتش به حجم آب زیادی نیاز دارند در واقع باید آب، پر فشار باشد تا بدین وسیله حجم وسیعی از آب را برای خاموش کردن آتش منتقل کند.

 

شیلنگ های آتش نشانی به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که در برابر آب با فشار بالا مقاومت می کنند، بنابراین باید استحکام بالایی داشته  باشند. اما، از آنجایی که آتش‌سوزی می‌تواند در هر جایی رخ دهد و نباید پیچ خورده باشند به همین دلیل شیلنگ‌ها نیز باید انعطاف‌پذیر باشند.در طی این سالها ، طرح‌های بسیاری با مواد جدید و فناوری بهتر برای ایمن نگه‌داشتن افراد و خاموش کردن آتش‌سوزی در سریع‌ترین زمان ممکن، آزمایش و ارتقاء یافته‌اند که البته شیلنگ های آتش نشانی امروزی معمولاً از پارچه های نایلونی بافته شده در انواع مختلف لاستیک ساخته می شوند که آنها از نظر وزن، طول، هدف و کاربرد متفاوت هستند.

 

 

 

 

 

 

 

 

انواع شیلنگ آتش نشانی

 

 


همان طور که در بالا اشاره کردیم انواع متنوعی از شیلنگ ها آتش نشانی برای خاموش کردن آتش مورد استفاده قرار می گیرند که هر کدام از این شیلنگ ها بسته به نوع آتش در محل آتش سوزی بکار گرفته می شوند.


انواع  شیلنگ آتش سوزی عبارت اند از:


شیلنگ مکش

 


سخت ترین انواع شیلنگ های آتش نشانی، شیلنگ های مکنده هستند البته این تجهیزات معمولاً با لاستیک پوشانده می شوند و فقط نیمه انعطاف پذیر هستند. آنها برای مکیدن آب از حوضچه ها، دریاچه ها، رودخانه ها یا سایر آب هایی که تحت فشار نیستند استفاده می شونددر واقع  آنها معمولاً 10 فوت طول دارند.

 

 

 

 

 

 


شیلنگ تقویت کننده

 


این شیلنگ ها معمولاً ضخیم هستند و با لاستیک پوشیده شده اند. آنها انعطاف پذیرتر هستند و برای مقابله با آتش سوزی های کوچک استفاده می شوند البته آنها معمولاً حدود 100 فوت طول دارند.


شیلنگ جنگلداری

 


این شیلنگ ها از پارچه ای پوشیده شده و قابل انعطاف تشکیل شده اند که از آنها برای مبارزه با آتش سوزی در فضای باز استفاده می شود، بنابراین به گونه ای طراحی شده اند که سبک تر و حمل آسان تر دارند که این تجهیزات نیز معمولاً 100 فوت طول دارند.

 

شیلنگ های تامین و رله

 


شیلنگ های تامین و رله  سایز بزرگی دارند. این شیلنگ آتش نشانی معمولی که می بینید که به یک ماشین آتش نشانی متصل شده و به یک شیر آتش نشانی متصل است، برای حمل آب برای مقابله با آتش سوزی در داخل یا خارج از منزل استفاده می شود از این نوع شیلنگ ها هستند که آنها معمولاً 100 فوت طول دارند.

 

شیلنگ حمله 

 


این شیلنگ ها می توانند فشار بیشتری را تحمل کنند و در عین حال انعطاف پذیری بالایی دارند در واقع آنها کوچکتر و کوتاهتر هستند و معمولاً تنها 50 فوت طول دارند.

 

 

 

 


آیا شیلنگ های آتش نشانی نیاز به تعمیر و نگهداری دارند؟

 

 


شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا شیلنگ های آتش نشانی نیاز به تعمیر و نگهداری دارند؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کنیم بله این شیلنگ ها نیز  مانند هر قطعه دیگری از تجهیزات باید به طور منظم بازرسی، تمیز و در صورت نیاز تعمیر شوند.


برخی از رایج ترین مشکلات شیلنگ های آتش نشانی پس از استفاده رخ می دهد که اگر به درستی تمیز و خشک نشود، آب باقیمانده می تواند به مواد شیلنگ آسیب برساند یا نازل های فلزی و اتصالات را خورد کند. اگرچه برای جلوگیری از این امر و افزایش عمر شیلنگ های آتش نشانی راه حل هایی زیادی وجود دارد، اما از یک تکنسین ماهر در خواست کنید  که مرتباً شیلنگ های آتش نشانی را بررسی و سرویس دهی کنند.

سرویس دهی و بررسی زود هنگام شیلنگ های آتش نشانی موجب حفاظت از این تجهیزات در برابر آسیب های جدی تر می شود البته به خصوص اگر شیلنگ های آتش نشانی شما در معرض عناصر خطر زا قرار دارند، باید به خوبی از آنها محافظت کنید.

 

 

 

 


مراقبت و نگهداری شیلنگ آتش نشانی

 


مراقبت و نگهداری از شیلنگ آتش نشانی برای استفاده و دوام طولانی مدت آن اهمیت بالایی دارد به همین دلیل شیلنگ آتش نشانی باید در شرایط خنک، خشک و تهویه مناسب نگهداری شوند. هنگامی که روی یک وسیله آتش نشانی یا وسیله نقلیه بارگیری می شوند باید به گونه ای ذخیره شوند که گردش هوا انجام شود و پارگی بیش از حد در کناره های قفسه های وسیله نقلیه به دلیل لرزش به حداقل برسد.


پس از انجام آزمایش فشار، سطح خارجی شیلنگ باید از نظر بریدگی،  آثار سوختگی و مناطق ساییده شده  به خوبی بررسی شود.


پس از تماس با روغن یا مواد شیمیایی، استفاده از یک شوینده ملایم با استفاده از یک برس سفت روی ناحیه آسیب دیده بر روی شیلنگ راه حل خوبی برای تمیز کردن آن است که بعد از آن  باید با استفاده از مقادیر فراوان آب تمیز به خوبی شسته شود.


بهتر است هر چند مدت یک بار در واقع حداقل هر دوازده ماه و پس از هر بار استفاده عملیاتی به خوبی بر روی این تجهیزات بازرسی کلی انجام شود. هر شیلنگ باید به صورت بصری بازرسی شود و سپس با فشار 50 درصد بیش از فشار کاری مورد نظر یا در 10 بار، هر کدام که بیشتر باشد، هیدرواستاتیک آزمایش شود بنابراین مناطق نشتی باید در صورت امکان تعمیر شوند.


از کشیدن شیلنگ روی اجسام نوک تیز یا سطوح ساینده بخصوص در صورت پیچ خوردگی خودداری کنید.


شیلنگ را به جای پوسته پوسته شدن، به صورت سیم پیچ بچرخانید.


هرگز شیلنگ را با زاویه شدید خم نکنید، به خصوص زمانی که تحت فشار است.


کوپلینگ ها یا لوله های انشعاب نباید روی شیلنگ ریخته شوند زیرا ممکن است ضربه باعث سوراخ شدن آستر شیلنگ شود.


برای نگهداری صحیح شیلنگ های پوشش دار باید پس از استفاده معمولی شیلنگ را با یک پارچه مرطوب پاک کرد  و در مکانی خنک، خشک و دارای تهویه مناسب نگهداری شود. برای اطمینان از حفظ اتصال و جلوگیری از جدا شدن در حین استفاده، شیلنگ جفت شده باید همیشه تحت آزمایش فشار ثابت قرار گیرد.

 

 

سخن پایانی

 

 

شیلنگ آتش نشانی شیلنگی پرفشار است که آب و مواد ضد حریق را به آتش منتقل می کند تا آن را خاموش کند. شیلنگ آتش نشانی  از جمله شیلنگ های بسیار پرفشار است که برای انتقال آب به آتش  در محل آتش سوزی استفاده می شود. شیلنگ های آتش نشانی را می توان به یک ماشین آتش نشانی یا یک شیر آتش نشانی متصل کرد و فشار آن بین 800 تا 2000 کیلو پاسکال است.

خشک کردن شیلنگ های آتش نشانی پس از استفاده بسیار ضروری است زیرا آبی که در شیلنگ باقی می ماند می تواند باعث آسیب جدی به شیلنگ شود. در نتیجه، سازمان های آتش نشانی دارای ساختارهای بزرگی هستند که برای خشک کردن شیلنگ‌ها طراحی شده‌اند. 


بیشتر شیلنگ های آتش نشانی به گونه ای طراحی شده اند که به صورت صاف نگهداری شوند تا فضای مورد نیاز برای ذخیره سازی به حداقل برسد که انواع مختلفی از شیلنگ ها به طور خاص برای خدمات آتش نشانی طراحی شده اند. 


شیلنگ هایی که برای عملکرد تحت فشار مثبت طراحی شده اند، شیلنگ تخلیه نامیده می شوند. آنها شامل شیلنگ حمله، شیلنگ تامین، شلنگ رله، شیلنگ جنگلداری و شیلنگ تقویت کننده هستند. شیلنگ هایی که برای عملکرد تحت فشار منفی طراحی شده اند، شیلنگ مکش نامیده می شوند.

Write a comment
Blog archive