تسمه پروانه چیست ؟ انواع و کاربرد آن

 تسمه پروانه چیست ؟ انواع و کاربرد آن

 

 

تسمه پروانه در خودرو سازی کاربرد های فراوانی دارند. این تسمه برای انتقال نیروی قدرت موتور به قسمت های مختلفی از خوردو مانند واتر پمپ، سیستم تهویه و پمپ فرمان هیدرولیک استفاده می شود.

 

این تسمه پر کاربرد در صنایع مختلف ماشین سازی چه ماشین های کوچک و چه ماشین های بزرگ و سنگین مورد استفاده قرار می گیرد.

معمولا هر ماشین دو تسمه دارد که یکی دینام را می چرخاند و دیگری کمپرسور را. در بعضی ماشین ها هم ممکن است هر دو کار را انجام دهند.

تقریبا تمام تسمه پروانه ها مثل هم ساخته می شوند و جنس تسمه معمولا از ترکیب نخ و پلاستیک می باشد.

خوب است بدانید که تسمه دینام ها نوعی از تسمه های انتقال قدرت می باشند که به صورت شیاری هستند.با گسترش استفاده از انواع ماشین

های صنعتی و سواری، انواع مختلفی از تسمه پروانه ساخته و وارد بازار شد.

 برای آشنایی بیشتر با انواع این وسیله ضروری و کاربرد آن تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

 

 

 

 

 

 

 

وظیفه تسمه پروانه

 

تسمه پروانه در واقع یک بخش رابط بین دو بخش دایره ای با حرکات چرخشی است. با روشن شدن موتور سیستم، تسمه پروانه نیروی خود را به تمامی قسمت های متحرک انتقال می دهد. بنابراین در حرکت و به راه اندازی ماشین های مختلف نقش دارد.

تسمه پروانه به حرکت کردن سیستم تهویه نیز کمک می کند. در نتیجه از خرابی احتمالی آن ها جلوگیری می کند. البته این تسمه انواع مختلفی دارد و هرکدام می توانند یک سری وظیفه های تخصصی نیز داشته باشند.

 

 

انواع تسمه پروانه

 

با گسترش علم و دانش در حوزه صنعت، انواع مختلفی از تسمه پروانه وارد بازار شده است. هر کدام از آن ها مزایای مربوط به خود را دارند. با دانستن انواع آن ها می توانیم تسمه مناسب وسیله خود را تهیه کنیم. خرید یک تسمه پروانه نامناسب نه تنها مانع از عملکرد صحیح می شود بلکه می تواند باعث وارد شدن آسیب های فراوانی به آن شود. برای دانستن انواع تسمه پروانه، بخش های بعدی را با دقت مطالعه فرمایید.

تسمه ها انواع مختلفی دارند می توان از انواع آن ها به تسمه های  v شکل ساده و مخصوص روکش‌دار, تسمه‌های v شکل دنده و حالت مخصوص دنده ای آن ؛تسمه‌های v شکل ساده چند خطی و حالت دنده ای, تسمه‌های دور متغیر صنعتی و کشاورزی, تسمه‌های شیاری, تسمه‌های تایمینگ ماشینی و صنعتی و در آخر تسمه‌های شش گوش اشاره کرد که در ادامه یکی از پر کاربرد ترین تسمه ها یعنی تسمه روکش دار را برای شما شرح خواهیم داد.

 

تسمه پروانه شیاردار

 

معمولا قدرت تسمه پروانه شیاردار از نوع صاف و مسطح آن بیشتر است. به همین دلیل از این نوع تسمه برای ماشین آلات بزرگ استفاده می شود. 

انتقال نیرو بین بخش های متحرک دستگاه توسط تسمه شیاردار به آرامی صورت می پذیرد. درنتیجه، هنگام استفاده از آن ها سر و صدای زیادی را نخواهید شنید. شیارهای موجود بر روی این تسمه باعث افزایش عمر آن می شود.

 

 

 

 

 

 

تسمه وی شکل

 

به تسمه های ذوزنقه ای شکل ساخته شده از کائوچو، تسمه وی شکل می گویند. متریال به کار برده شده در ساخت این نوع تسمه باعث افزایش مقاومت آن در برابر دماهای بسیار زیاد شده است. 

تسمه های وی شکل در انواع مختلفی وجود دارند. تسمه وی شکل دندانه‌دار، دنده‌ای و چند خطی نمونه هایی از این وسیله هستند.

قرار گرفتن مواد مختلف از جمله فولاد و پلیمر در داخل این تسمه باعث افزایش دوام آن در برابر کشش شده است. به همین سبب در صنعت به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.

 

تسمه شش گوش

 

تسمه شش گوش در دسته تسمه های پرکاربرد برای ماشین آلات کشاورزی قرار می گیرد. همان طور که از نام آن  برمی آید، سطح مقطع این وسایل را به شکل شش ضلعی می سازند. 

میزان انعطاف پذیری تسمه شش گوشه بسیار زیاد است. این نوع تسمه ها از هر دو طرف به خوبی کشیده می شوند.

خاصیت ضدالکتریسیته این نوع تسمه ها بسیار بالا است. به همین جهت، با ایجاد نیروی دافعه گرد و غبار اطراف خود را جذب نمی کند. این موضوع باعث احتمال خرابی کمتر و طول عمر بیشتر تسمه شش گوش می شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

تسمه تایمینگ

 

تسمه تایمینگ را از جنس لاستیک هایی با استحکام بسیار بالا می سازند. این تسمه ها به علت مقاومت بالا در برابر تغییر طول، در داخل موتورهای احتراق کاربرد دارند.

عدم تغییر در طول این تسمه ها از خمیده شدن سوپاپ های موجود دستگاه های صنعتی جلوگیری می کند. این موضوع، استاندارد بالا و دقیق به کار برده شده در ساخت تسمه تایمینگ را به ما می رساند.

برخی از انواع تسمه ها فقط در یک سمت خود دارای دندانه هستند. این در حالی است که سایر تسمه تایم ها دو سمت دندانه‌دار هستند.

 

تسمه روکش‌دار

 

تسمه روکش‌دار از زیرمجموعه های تسمه وی شکل است. بدنه اصلی این نوع تسمه ها از جنس لاستیک فشرده است. سطح خارجی آن را با یک روکش پوشش داده‌اند. وظیفه این روکش، محافظت از تسمه در برابر ساییده شدن است. 

وجود روکش بر روی تسمه های وی شکل باعث افزایش طول عمر مفید آن می شود. این نوع تسمه برای انتقال نیروی حرکت در مسیرهای پرپیچ و خم بسیار مناسب است.

معمولا در ماشین آلات و خودروهایی که به میزان زیاد استفاده می شوند از تسمه روکش‌دار بهره گرفته می شود. تسمه روکش‌دار، کیفیت بالای عملکرد خود را در سرعت های زیاد حفظ می کند.

تسمه‌های روکش‌دار، توانایی انتقال نیروی زیادی دارند. این تسمه‌ها درمقابل ساکن بودن، روغن و حرارت مقاوم هستند. این تسمه‌ها از سه بخش تشکیل می شوند. بخش اول که لاستیکی و هم چنین فشرده می باشد که تسمه را در برابر تغییرات دما و فشار حفظ می‌کند. بخش دوم نیز نخ‌های تسمه می باشند که عملکردشان این است که تنش یا فشار را به لاستیک منتقل و از پارگی آن جلوگیری می‌کند. بخش سوم هم به عنوان روکش کشیده می‌شود تا دوباره از تسمه در برابر عوامل مختلف حفاظت نماید. 

 

 

 

 

 

 

تسمه تخت

 

در سیستم هایی که برای عملکرد بهتر به تنظیم به موقع میزان کشیدگی تسمه نیاز است، از تسمه تخت استفاده می شود. بدنه تسمه تخت از جنس لاستیک محکم است. قرقره های این وسیله را از چدن می سازند. 

بر روی این تسمه ها دندانه یا شیار وجود ندارد. بنابراین به راحتی در برابر عوامل مخرب محیطی دچار ساییدگی می شود. در نتیجه از تسمه تخت نسبت به گذشته کمتر استفاده می شود. 

البته این نوع تسمه هنوز هم کاربردهای خاص خود را حفظ کرده است. از تسمه تخت در ماشین آلات صنعتی کارخانه های کاشی سازی و نساجی بهره گرفته می شود.

تسمه تخت نسبت به سایر انواع تسمه های موجود در بازار، دارای قیمت مناسب‌تری است.

 

عمر تسمه پروانه

 

تمامی قطعات به کار گرفته شده در دستگاه های صنعتی و خودروهای سواری بایستی به طور منظم مورد بررسی قرار گیرند. با بررسی در بازه های زمانی مشخص می توانید هر خرابی احتمالی را خیلی سریع تشخیص دهید.

این تشخیص سریع به تعمیر و یا تعویض زودهنگام منجر می شود. در نتیجه شما را متحمل هزینه های بیشتر و خرابی های جدی‌تر نخواهد کرد.

طول عمر مفید تسمه پروانه شما تا حد زیادی به نوع آن و متریال های به کار گرفته شده در فرایند ساختش بستگی دارد. می توانید هنگام خرید تسمه، درباره زمان تعویض آن از فروشنده سوال کنید.

طول عمر تسمه پروانه نه تنها به خود تسمه بلکه به دستگاه شما و الگوی استفاده از آن نیز بستگی دارد. طبیعتا هرچقدر از دستگاه خود بیشتر استفاده کنید، زودتر به تعویض آن نیازمند خواهید شد.

 

علائم خرابی تسمه پروانه

 

تسمه پروانه هنگام خراب شدن از خود علایم فنی را نشان می دهد. با دانستن این علایم می تواند زودتر به تعویض آن اقدام کنید. این کار شما را از خسارات بیشتر حفظ خواهد کرد. چند مورد از علایم خرابی تسمه پروانه را در ادامه برایتان آورده‌ایم.

• کاهش کنترل ماشین: خودروهای ساخت جدید تماما دارای فرمان هیدرولیکی هستند. این فرمان نیروی محرکه خود را از تسمه پروانه تامین می کند. به همین دلیل، کنترل چرخش فرمان در زمان خرابی تسمه کاهش می یابد.

• شنیدن صدای جیرجیر: اگر دستگاه شما در حین فعالیت از خود صدایی شبیه به جیرجیر تولید می کند، به ساییده شدن تسمه آن شک کنید. البته همیشه هم نیاز به تعویض تسمه پروانه نیست. ممکن است تسمه از جای اصلی خود خارج شده باشد. در این مواقع با یک جا اندازی ساده مشکل حل می شود. 

• افزایش بیش از حد دمای موتور: همان طور که پیش‌تر به این موضوع اشاره شد، تسمه پروانه در صحت عملکرد سیستم تهویه نقش بسزایی دارد. در واقع این تسمه با فعالیت خود باعث خنک شدن موتور سیستم می شود. آسیب به سیلندر باعث داغ شدن موتور و خارج شدن دود از آن می شود.

 

 

 

 

 

 

تعویض تسمه پروانه

 

زمان دقیقی برای تعویض این تسمه وجود ندارد. زیرا تعویض تسمه پروانه به یک سری عوامل خاصی بستگی دارد که از این عوامل می توان به کیفیت مواد اولیه و تولید اشاره کرد.

شاید بدانید که خرابی تسمه ها باعث می شوند که باتری دیگر شارژ نشوند که از چراغ باتری می توان به آن پی برد.

اگر مشکلی در تسمه اعم از خرابی و یا پارگی به وجود بیاید پمپ آب از کار می افتد و گردش جریان آب در موتور مختل می شود. و با فاصله کوتاهی از این خرابی موتور جوش می آورد.

هم چنین با توجه به این که فرمان هیدرولیک نیز نیروی خود را از این تسمه تامین می کند, پس خرابی تسمه برای کنترل فرمان نیز مشکل ایجاد می کندتعویض تسمه پروانه ماشین آلات صنعتی بسیار پیچیده است. ما به شما پیشنهاد می کنیم این کار را به دست مهندسان متخصص در این حوزه بسپارید. 

تعویض تسمه پروانه خودروهای سواری نسبت به ماشین آلات صنعتی آسان‌تر است. شما می توانید آن را یاد گرفته و از پرداخت هزینه اضافی به تعمیرکار جلوگیری کنید.

پس از پیدا کردن تسمه پروانه ماشین خود به نحوه لرزش آن دقت کنید. لرزش خفیف تسمه طبیعی است. اگر میزان این لرزش بیش از حد بود به برداشتن و جایگزین کردن آن اقدام کنید. مراحل تعویض شامل موارد زیر می شوند.

• پیچ موجود در گوشه تسمه را شل کنید. اگر موفق نشدید بایستی پیچ دیگر تسمه را که از بخش زیرین ماشین به راحتی قابل دسترسی است باز کنید.

• با کشیدن تسمه به سمت خود می توانید هر دوی آن را بیرون بیاورید.

• در آخرین مرحله تسمه های جدید را در محل تسمه قدیمی نصب و محکم کنید. به قرار دادن این تسمه ها در جای دقیق خود توجه ویژه‌ای داشته باشید.

برای جلوگیری از خرابی تسمه پروانه ای چه کار کنیم؟

خوب است بدانید که خرابی تسمه فقط برای ماشین‌های ایرانی یا ارزان‌ قیمت به وجود نمی آید.

اگر از باتری‌هایی با ظرفیت حداقل ۶۵ میلی آمپرساعت در خودرو استفاده کنید احتمال خرابی تسمه کمتر می شود.

سعی کنید در شرایط نرمال دور فن کولر را زیاد نکنید و آن را در درجه های پایین بگذارید.

در زمان توقف ماشین چراغ‌ های اتومبیل را زیاد روشن نگذارید.

بهتر است که شما خود به‌صورت دوره‌ای شل یا محکم بودن تسمه را با دست ارزیابی کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

قیمت تسمه پروانه:

 

قیمت تسمه ها بستگی به مدل خوردو دارد که باید با نوع آن تناسب داشته باشد. شما اگر به مغازه‌ی لوازم یدکی خودرو مراجعه کنید، خواهید دید که قیمت تسمه پروانه با توجه به مدل ها و برندهای آن مختلف است. پس در کل قیمت تسمه پروانه با توجه به نوع ماشین، مدل و برند تسمه پروانه و کیفیت آن متغیر است.

 

سخن پایانی 

 

با توجه به تمام مطالب گفته توانستیم با انواع تسمه پروانه و نکات مهم مربوط به آن پی ببریم. اگر شما هم قصد خرید تسمه پروانه را دارید فقط کافیست با ما در ارتباط باشید.

Write a comment
Blog archive